Sydafrikansk vin
- Sam 2019, Miles Mossop 460,00 kr. Tilføj til kurv
- Chapter Four 2021, Miles Mossop 159,00 kr. Tilføj til kurv
- Chapter Three 2021, Miles Mossop 159,00 kr. Tilføj til kurv
- Chapter Two 2021, Miles Mossop 159,00 kr. Tilføj til kurv
- Master of None 2021, BLANKbottle 138,00 kr. Tilføj til kurv
- Pat Bird 2020, BLANKbottle 185,00 kr. Tilføj til kurv
- Confessions of a White Glove Chaser 2020, BLANKbottle 198,00 kr. Tilføj til kurv
- Epileptic Inspiration 2021, BLANKbottle 159,00 kr. Tilføj til kurv
- Orbitofrontal Cortex 2021, BLANKbottle 159,00 kr. Tilføj til kurv
- Sijnn Red 2017 229,00 kr. Tilføj til kurv
- Max 2017, Miles Mossop Wines 210,00 kr. Tilføj til kurv
- Paper Kite 2019, Thorne and Daughters 196,00 kr. Tilføj til kurv
- Sijnn White 2018 175,00 kr. Tilføj til kurv
- Saskia 2018, Miles Mossop Wines 169,00 kr. Tilføj til kurv
- Chapter One 2020, Miles Mossop Wines 159,00 kr. Tilføj til kurv
- Wanderer’s Heart 2019, Thorne and Daughters 149,00 kr. Tilføj til kurv
Sydafrikanske vine
Når man skænker sig et glas vin fra Sydafrika, så har man en lang tradition i glasset. For vindyrkning har længere rødder i Sydafrika end både Californien, New Zealand og Australien.
1655 var året, da de første vinstokke blev plantet i Sydafrika. Og den 2. februar 1659 kom så den første vin. Capeprovinsens guvernør Jan van Riebeeck noterede i sin dagbog: ”I dag, takket være Gud, blev vin for første gang lavet af druer fra Cape”.
I dag blomstrer produktionen af sydafrikanske vine, og mange internationale vinanmeldere mener, at når det gælder innovation inden for vinindustrien, så er Sydafrika med helt fremme. Der er en hel generation af unge vinmagere, der går nye veje i f.eks. druesammensætningen, og som bryder grænser, når det gælder områder og i jagten på at finde frem til et særligt sydafrikansk udtryk.
Stort hop i produktion og kvalitet
Samtidig er Sydafrika verdens 7.-8. største vinproducent. Selv om Sydafrika er et stykke bag italienske og franske vine, så har både vinproduktionen og -eksporten taget et kæmpe hop fremad, siden handelsrestriktionerne blev ophævet i 1994. På samme tid blev vinindustrien fri for mange snærende statslige bånd, og antallet af producenter er i dag ca. 540 – en mangedobling siden begyndelsen af 1990erne.
Herhjemme ligger Sydafrika på en 7.-plads i rækken af importlande (2021) med ca. syv procent af markedet. Top 3 udgøres af vine fra Italien, Frankrig og Spanien. Mange af de sydafrikanske vine er i den billigere ende, og det har både været en velsignelse og en forbandelse for sydafrikanske producenter.
En velsignelse, fordi det gav indtægter. Men en forbandelse, for det lagde vægten på kvantitet i stedet for kvalitet. Og de billige vine har ikke gjort meget godt for Sydafrikas renomme i vinverdenen – i hvert fald ikke på længere sigt.
Jagt på et bedre renomme
Det er præcis det omdømme, som mange af de unge – og af de veletablerede – producenter forsøger at skubbe til.
Ofte har de høstet erfaringer fra vingårde i Frankrig, Italien og Californien, og nu er de tilbage ivrige efter at give sydafrikanske vine et bedre ry. Det gør de ved at sætte kvaliteten i højsædet – det betyder mindre udbytte i vinmarken og ikke længere de mange tons druer, der kan omsættes til billig vin.
Det er også mere arbejde i både mark og vinkælder. Og dyrker producenten ikke sine egne druer – hvad mange ikke gør – så går man på jagt efter kvalitetsdruer hos Sydafrikas mange drueavlere, som stadig findes i større antal end vinproducenter.
Drueavlere er ofte kendt (eller berygtet) for at hive vinstokkene op, når produktionen falder i takt med alderen på stokkene. Det gør, at vinmagere skal overbevise avlerne om at lade stokkene stå og så få mindre udbytte, men bedre kvalitet. Og det koster selvfølgelig for vinmagerne.
Druerne
Et godt eksempel på Sydafrikas hop i kvalitet er druen chenin blanc. Det er en drue, som især er kendt for at give tørre, sprøde vine i den franske Loiredal. Men den er også Sydafrikas fremmeste drue (små 20 pct. af druedyrkningen) – for sydafrikanerne drikker mere hvidvin end rødvin. Chenin blanc er Sydafrikas vinmæssige visitkort, som en vinmager udtrykker det.
Chenin blanc er især kendt for at være en drue, der kan bruges til alt fra knastørre til søde hvidvine med smag af lime, æbler, pære og kvæde. Men det er især udviklingen og den stigende kvalitet af de tørre chenin blanc-vine fra Sydafrika, som har fanget den internationale interesse. Så meget, at en international anerkendt vinskribent og -anmelder som britiske Tim Atkin kalder Sydafrikas bud på chenin blanc for nogle af verdens bedste.
Andre hvide druer, der trives godt i Sydafrika, er chardonnay, sauvignon blanc og semillon.
De røde druer
På den røde front har Sydafrika sin helt egen røde drue – pinotage, der er en krydsning af pinot noir og cinsault. Og pinotage har sine fortalere og sine knapt så varme tilhængere.
For druen har et blandet ry. Nogle mener, at vine på pinotage smager af brændt gummi og det, der er værre. Andre mener, at pinotage med den rette vinmager kan give fantastiske, frugtige og særdeles karakterfulde rødvine.
Men også her gælder det, at kvaliteten er blevet langt højere i de seneste 20 år.
Med et vinområde, der næsten strækker sig 800 km, er der god plads til at dyrke forskellige druer, der kræver forskellige mikroklimaer. Så Sydafrika byder også på røde druer som cabernet sauvignon, syrah, merlot, cinsault, pinot noir og cabernet franc. Ja, selv barbera, som er mest kendt fra Norditalien, har også fundet plads i Sydafrika sammen med i alt ca. 80 forskellige druearter.
Også stilarterne varierer. I Sydafrika finder man alt fra klassiske fyldige rødvine til lysere og lettere vin lavet f.eks. på cinsault, som følger den stigende trend med at søge mod lettere vine. En variation, der kommer af trangen til at eksperimentere og gå nye veje.
Områder
Det absolutte vincentrum i Sydafrika er byen Stellenbosch ca. 30 km øst for Cape Town. En pittoresk og velfungerende by, som er et godt udgangspunkt, hvis man vil besøge de mest kendte vingårde i landet.
Stellenbosch-området står for en lille femtedel af den sydafrikanske vinproduktion, mens Paarl-området, der ligger lige nord for Stellenbosch følger efter som en tæt nummer to. Også her finder man mange af de førende vingårde.
Går man længere østpå og sydpå, bliver klimaet køligere. Og så begynder pinot noir at gøre sig gældende. Druen, som er notorisk svær at stille tilfreds med dens krav om både varme og kølighed, trives fantastisk i områder som Elgin og Hemel en Aarde.
Og så er der området, som alle taler om – Swartland – knap 100 km nord for Cape Town. Varmt og tørt, men alligevel hjemsted for mange lette vine, der virkelig har gjort indtryk verden over. Der er endda en selvstændig producentforening – Swartland Independent Producers eller SIP – som har strenge adgangskrav, men ikke desto mindre er blevet en inspiration for vinmagere verden over. Kølige vine på f.eks. syrah er en af producenternes varemærker, og minimalisme er et af målene. Miles Mossop er en producent, der laver vin fra Swartland.
Hos Vins de Vinde finder du et stort udvalg af sydafrikanske vine og især fra unge, fremadstormende vinmagere, der gerne vil placere Sydafrika på en fornem plads på vinverdenens scene.