Franske vine
- Morgon Tradition Vieilles Vignes 2019, Arnaud Aucoeur 108,00 kr. Tilføj til kurv
- Grande Reserve 2019, Domaine Pujol 108,00 kr. Tilføj til kurv
- Fleurie 2019, La Chapelle des Bois, Arnaud Aucoeur 108,00 kr. Tilføj til kurv
- Cremant de Loire Brut, Les Troglodytes (økologisk) 108,00 kr. Tilføj til kurv
- Horizon, Domaine des Trois Orris 2017 (økologisk) 98,00 kr. Tilføj til kurv
- Coume Marie Rouge 2020, Parcé Freres 98,00 kr. Tilføj til kurv
- Côtes-du-Rhône 2020, Domaine des Treilles (økologisk) 98,00 kr. Tilføj til kurv
- Saumur Blanc 2020, Loire (økologisk) 88,00 kr. Tilføj til kurv
- Picadou 2021, Côtes-du-Rhône (økologisk) 88,00 kr. Tilføj til kurv
- Mercredi 12h30 Rouge 2020, Domaine Pujol 88,00 kr. Tilføj til kurv
- Les Gaillards Malbec 2021, Domaine Pujol 88,00 kr. Tilføj til kurv
- Les Encostes 2015, Domaine des Nymphes, Rasteau 88,00 kr. Tilføj til kurv
- Hommage à Fernand 2020, Parcé Freres 88,00 kr. Tilføj til kurv
- Zoé Classic 2019, Parcé Freres 85,00 kr. Tilføj til kurv
- Brouilly 2018, Chateau Blaceret Roy 80,00 kr. Tilføj til kurv
- Mercredi 12h30 Rosé 2021, Domaine Pujol 78,00 kr. Tilføj til kurv
Franske vine
Fransk vin er en fascinerende og meget vidtstrakt verden. Det er her, man finder alt fra klassiske navne fra Bordeaux og Bourgogne over solide producenter i Rhône til den simple landvin fra ja, stort set overalt i Frankrig. Der er kort sagt fransk vin for enhver smag.
Franskmændene har også en lang vintradition at læne sig op ad. De første vinmagere var grækere, der bosatte sig i det sydlige Frankrig 600 år f.Kr. – en start som romerne fulgte op på og udbyggede i århundrederne, som fulgte.
Der har også været dyk i produktionen, bl.a. da vinlusen phylloxera kom til Europa fra USA og hærgede den europæiske vinindustri. Den kom også til Bordeaux, hvor produktionen faldt med en fjerdedel. Først da man i slutningen af 1800-tallet begyndte at pode europæiske druesorter på resistente stokke fra USA, lykkedes det at bremse lusen. Og i dag er fransk i vin et meget blomstrende og alsidigt landskab.
Franske vinregioner
Bordeaux og Bourgogne er nok de første regioner, man tænker på, når talen falder på franske vinregioner. Bordeaux har altid været et fyrtårn i vinverdenen med sine over 6.000 vinproducenter, 300 opkøbere og 33 kooperativer. Her finder man nogle af de dyreste rødvine i verden lavet på Bordeaux’ traditionelle druer cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc, men der er samtidig en variation i udbuddet, som er svært at finde andre steder. Bourgogne i den østligste del af Frankrig sagtens hamle op med Bordeaux, når det gælder priser på regionens pinot noir og chardonnay vine – ofte er de endog meget dyrere end i Bordeaux.
Men der er mange regioner at fordybe sig i:
- Beaujolais i midt-Frankrig med sine saftige rødvine på gamay.
- Rhône i syd med kraftige røde på grenache, syrah og mourvedre og aromatiske hvide.
- Loire i midten af landet med sine skarpe og sprøde hvidvine på sauvignon blanc og chenin blanc.
- Alsace i nordøst med sit store udbud af både røde og hvide på pinot noir, pinot gris, riesling og gewürztraminer.
- Languedoc-Roussillon nede ved grænsen til Spanien kan præstere kraftige røde igen på grenache, syrah og mourvedre. Og der er fyldige hvidvine at hente.
- Og så selvfølgelig Champagnes forførende bobler. Og det er bare de mest kendte vinregioner.
Hvilet på laurbærrene
Så franskmændene har noget at være stolte over. I Frankrig er vin både kultur og passion. Franske vine som Bordeaux og Bourgogne er de vine, som utallige vinproducenter verden over måler sig op imod. Men stoltheden, kærligheden og glæden over fransk vin har også haft en slagside.
For fransk vin som Bordeaux har nok taget sit eget renomme for givet i for lang tid. Vinverdenen uden for Frankrig har rykket sig, mens franskmændene har haltet lidt bagefter. Fransk vin har måttet se sig overhalet, mens innovationen er kommet andetsteds fra.
Det kan man se i vinsalget herhjemme. I dag ligger italiensk vin på førstepladsen med 22 pct. af den mængde vin, der bliver solgt (2021) – en position italiensk vin har haft i flere år. Fransk vin er tilbage på en andenplads efter at have rangeret længere nede – i dag har fransk vin ca. 15 pct. af markedet. Spanien, Australien, USA, Chile, Sydafrika og Tyskland følger på de øvrige pladser.
Kigger man udelukkende på værdien af vinene, ser det anderledes ud. Så fører Frankrig med 36 pct. af markedet mod Italiens 24 pct. Fransk vin er ganske enkelt dyrere end f.eks. vine fra Chile og Sydafrika.
Franske vinbetegnelser
Frankrig har altid hæget om sit bureaukrati, og sådan er det også i vinbranchen.
Allerede i 1935 blev AOC – Appellation d’origine contrôlée – introduceret for at beskytte franske vininteresser. Systemet definerede de geografiske vinregioner og deres særlige kendetegn for at beskytte kvaliteten og forhindre svindel. AOC-betegnelsen bestemmer, hvilke druer der må være i vinen, alkoholniveau, hvor meget man kan plante i en vinmark, og hvor stort udbyttet må være.
I 2012 kom så AOP – Appellation d’Origine Protégée – og afløste AOC. AOP følges i dag i hele EU.
Så I alt er der tre kategorier af fransk vin:
- AOP – Appellation d’Origine Protégée.
- Tidligere Vin de pays – landvin – nu IGP (Indication Geographique Protégée). Vinene skal komme fra et klart defineret geografisk område og overholde visse regler for druetyper og produktion, som dog er lempeligere end for AOP.
- Vin de France (tidligere vin de table – bordvin). Den laveste kategori, hvor der stort set ikke er nogen regler, så druetypen og årgang behøver ikke stå på flasken.
Vin de France er som regel billige vine, men man skal ikke lade sig narre. Ofte bruger vinmagere kategorien til at eksperimentere, så bordvin kan være fremragende og koste en pæn sum.
Hos Vins de Vinde finder du et bredt udvalg af franske vine fra mange af de førende distrikter og regioner – alt fra økologiske røde og hvide fra Languedoc over Rhône til Bourgogne og Beaujolais.