Californisk vin

Californiske vine

Selv om der faktisk laves vin i samtlige 50 amerikanske stater, så er der én stat, der i den grad dominerer billedet, når det gælder vin i USA – Californien.

Over 80 pct. af al amerikansk vin kommer fra The Golden State. Samtidig er USA verdens fjerde største vinproducent, så californisk vin er virkelig en størrelse, man skal regne med. Og USA er også verdens mest vindrikkende land målt i liter – hele 3,3 milliarder af dem hvert år.

Californiske topvine kommer især fra området North Coast nord for San Francisco. Det er her, man finder kendte områder som Napa Valley og Sonoma – hjemsted for meget af det bedste, som amerikanerne kan frembringe af cabernet sauvignon, chardonnay og så selvfølgelig deres egen druesort: Zinfandel – en drue, som er meget lig den syditalienske primitivo, og som har fundet et bredt og trofast publikum i Danmark.

Ideelt klima

Californiens klima er også ideelt til vindyrkning. Statens kyststrækning er kølig og sørger for, at druerne køles godt ned, når tåge eller vind kommer ind fra kysten. Har man været i f.eks. Sonoma en sommerdag, har man kunnet opleve 25-30 grader inde i landet, mens temperaturen falder drastisk til ca. 15 grader, når man kommer ud til kysten.

Netop denne vekselvirkning nyder druer som pinot noir og chardonnay godt af. Varmen giver frugt og fylde, mens køligheden sørger for, at syren er behold, og at vinen ikke ender som en lettere flad frugtbamse.

Mange druer i Californien

Californisk vin omfatter en væld af forskellige druer – foruden cabernet sauvignon, zinfandel og chardonnay kaster vindyrkerne sig også gladelig over druer som sauvignon blanc, riesling og semillon i den hvide afdeling og merlot, barbera, syrah, grenache og petite sirah.

Sidstnævnte, som er en drue, der giver fantastiske dybrøde og frugtige vine, har sin helt egen fangruppe af producenter under navnet ”PS I Love You”. Sådanne tiltag er med til at drive innovationen fremad for californiske vindyrkere, der ikke er bange for at prøve noget nyt.

Selv om der har været vindyrkning i Californien siden 1796 – det stod en spansk præst for i egnen omkring San Diego – så er det først i midten af 1960erne, at der begynder at komme skub i sagerne. Idemanden var Robert Mondavi, der var en visionær vinmand og søn af en vinavler. Mondavi så potentialet i at eksperimentere med druer og stilarter i Napa Valley, han samarbejdede med vinhuse i Frankrig og begyndte at lagre vine på franske egefade.

Målet var at få californisk vin på højde med fransk, og successen kom med et brag i 1976 med den såkaldte Paris Wine Tasting. Her smagte et panel af franske eksperter blindt en række franske og californiske røde og hvide vine. Resultatet var, at Californien løb med førstepladsen både for hvide og røde til store forbavselse og ærgelse for eksperterne.

Amerikanske vinbetegnelser

Amerikanerne har valgt at holde igen med regler og krav til drueindhold og høstudbytte på de californiske vinmarker. Så som vindrikker er der kun en ting at holde øje med – nemlig AVA, American Viticultural Area.

Det fortæller, hvor vinen kommer fra, men siger altså intet om drueindhold, lagring eller hvad der er sket i vinkælderen under produktionen. Og det geografiske område AVA kan variere væsentligt – fra ca. 77.000 kvadratkilometer og næsten to gange Danmarks størrelse til blot 240 kvadratmeter, der er en brøkdel af en fodboldbane.

Forkærlighed for kraftige vine

Amerikanerne elsker store og fyldige rødvine, og der er mange fremragende blandt de californiske vine, hvad enten det er en robust cabernet sauvignon eller en alkoholrig zinfandel, der kan være en fremragende makker til grillmad. Men også her finder man fortalere for en lettere og lysere stil i rødvine, og vinavlere lader sig gerne inspirere af vine fra Frankrig og Italien. Men den fyldige og robuste stil er noget, som holder ved i amerikanske vine, og det er danske vindrikkere glade for. Så californisk vin kan tilbyde det hele fra landet med de uanede muligheder.

Hos Vins de Vinde finder du et bredt udsnit af frugtige og charmende californiske vine – bl.a. fra Michael Mondavi, sønnen til Robert Mondavi.

Kom igen senere

Du skal være fyldt 18 år for at bruge vores hjemmeside.

ER DU FYLDT 18 ÅR?

Kom igen senere

Du skal være fyldt 18 år for at bruge vores hjemmeside.